Մասնագետն ասել է՝ ինչպես ձմերուկ ընտրել
Օպերատիվ առաքման ծառայության ավագ մենեջեր Յուլյա Լեմեշևան ասել է՝ ինչպես ձմերուկ ընտրել և որտեղից այն գնել, փոխանցում է Лента պարբերականը։ Լեմեշևան հորդորել է ձմերուկ գնել սուպերմարկետներից և շուկաներից, քանի որ այնտեղ ստուգվում է հատապտուղներում թունաքիմիկատների, նիտրատների և ռադիոնուկլիդների առկայությունը։ Չսարքավորված առևտրի կետերում այդ ուսումնասիրությունները չեն իրականացվում:
Մասնագետի խոսքով՝ պետք է գնել 7-9 կիլոգրամ կշռող ձմերուկներ՝ տարբեր կոնտրաստային գծերով և փոքր դեղնանարնջագույն կետով։ Հասած պտղին հարվածելիս ձայնը պետք է լինի հնչեղ, իսկ ձեռքի ափը պետք է հետահարում զգա:
«Փորձառու գնորդները, որպես կանոն, ձմերուկը թակոցով են ընտրում: Թակեք հատապտղին բռունցքով. հասունացած պտուղները հստակ և հնչեղ ձայն են հանում, իսկ չհասած ձմերուկները խուլ ձայն են հանում: Կարող եք ականջը հպել ձմերուկին, ինչպես ծովային խեցուն, և թեթև սեղմել այն, հասած ձմերուկը մի փոքր կճռճռա», – բացատրել է նա:
Մասնագետը հավելել է, որ անհրաժեշտ է ձմերուկը պահել 10-15 աստիճանում և օդի 80-90 տոկոս խոնավության պայմաններում։ Ամողջական վիճակում այն մի քանի ամիս կմնա։ Լեմեշևան հիշեցրել է, որ կտրված ձմերուկը չի կարելի պահել սենյակային ջերմաստիճանում, քանի որ մի քանի ժամ հետո այն սկսում է փչանալ։